Dit zijn de 10 mooiste stranden van Nederland (2024)

Dit zijn de 10 mooiste stranden van Nederland (1)

Wat is het mooiste strand van Nederland? Daar kun je onder het genot van een ijskoud drankje bij een strandtent eindeloos over discussiëren. Een onbetwiste winnaar durven we dan ook niet aan te wijzen, maar een top tien? Dat moet lukken. Van de Zeeuwse kust tot de Waddeneilanden: dit zijn tien van de mooiste stranden van Nederland.

1. Cadzand, Zeeland

Als geboren Zeeuw kan ik niet anders dan dit lijstje aftrappen met een strand in Zeeland. Als kind was het strand van Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen de place to be op een warme zomerdag. Krijg je geen genoeg van de Zeeuwse kust, logeer dan in een van de mooie strandhuisjes. Wel even op tijd reserveren, want ze zijn in de zomermaanden snel volgeboekt. Voor wandeliefhebbers is de Lange Strangetocht, een zeventien kilometer lange wandeling langs de Zeeuws-Vlaamse kust, eind augustus een aanrader.

2. Vlissingen, Zeeland

Wil je een dag op het strand combineren met een stedentrip, stap dan in de trein naar Vlissingen. Vanuit het centrum van de Zeeuwse stad loop je zo de boulevard en het strand op. Vlissingen telt in totaal zes stranden, dus zelfs op de warmste en drukste zomerdagen vind je hier nog wel een plekje om neer te ploffen.

3. Ouddorp, Goeree-Overflakkee

Bij Ouddorp op Goeree-Overflakkee kun je kiezen uit meerdere stranden. Duik in het water van de Noordzee of zoek een plekje op het strand aan het Grevelingenmeer, waar onlangs nog talloze nieuwe diersoorten werden gevonden. Het Grevelingenmeer is vooral populair onder gezinnen. Het water langs de oever is ondiep, er is weinig stroming, en het water warmt relatief snel op waardoor je ook in het voorjaar al een duik kunt nemen – een duik in koud water is immers niet altijd zonder risico.

4. Zandmotor, Zuid-Holland

De Zandmotor is een bijzonder stukje kust bij het Zuid-Hollandse Ter Heijde. Dit in 2011 aangelegde schiereiland behoort tot een van de nieuwste stranden van Nederland. Sindsdien hebben verschillende planten, vogels en dieren er hun plek gevonden. Ook strandliefhebbers en watersporters voelen zich hier thuis. Naast een verfrissende duik nemen in zee kun je bij de Zandmotor ook kitesurfen.

5. Noordwijk aan Zee, Zuid-Holland

Het dertien kilometer lange zandstrand bij Noordwijk aan Zee biedt voor ieder wat wils. Je kunt hier voor een vrijdagmiddagborrel neerstrijken bij een van de hippe beachclubs of je in het zweet werken: bij dit Zuid-Hollandse strand kun je onder andere kajakken, kanoën, kiten, surfen en zeilen.

Dit zijn de 10 mooiste stranden van Nederland (3)

Aan het strand van Noordwijk aan Zee kun je bij een van de vele strandtenten afkoelen met een koud drankje.

6. Wijk aan Zee, Noord-Holland

Bij Wijk aan Zee vind je niet alleen een van de mooiste stranden van Nederland, maar ook een van de beste surfhotspots aan de Noordzeekust. In deze badplaats vind je meerdere surfscholen waar zowel de beginnende als gevorderde surfer een lesje kan volgen om de techniek (nog beter) onder de knie te krijgen.

7. Zandvoort en Bloemendaal, Noord-Holland

Bestaat de ideale stranddag voor jou uit hoppen van de ene naar de andere hippe strandtent? Dan vind je bij Zandvoort en Bloemendaal een van de leukste stranden van Nederland. Bij Zandvoort aan Zee vind je meer dan dertig strandtenten, het nabijgelegen Bloemendaal is wat minder drukbezocht.

8. Julianadorp aan Zee, Noord-Holland

In de kop van Noord-Holland ga je voor een dag zon, zee en strand naar Julianadorp aan Zee. Ook hier kun je overnachten op het strand in een prachtig strandhuisje. De accommodaties op het strand van Julianadorp hebben grote ramen, waardoor je ’s ochtends wakker wordt met een heerlijk uitzicht op zee.

9. De Hors, Texel

Nationaal Park Duinen van Texel is een van de mooiste nationale parken van Nederland en heeft ook een heel fijn strand. De Hors is een uitgestrekte zandvlakte in het zuidelijkste puntje van het Waddeneiland. Door de omvang van het gebied, leent het zich uitstekend voor een stevige strandwandeling.

Dit zijn de 10 mooiste stranden van Nederland (4)

Natuurgebied De Hors op Texel

10. Oosterstrand, Schiermonnikoog

Het Oosterstrand op Schiermonnikoog is een van de breedste stranden van Nederland. Natuurlijk is hier in de zomervakantie ook wat drukker met dagjesmensen en toeristen, maar toch is dit een van de rustigere stranden in Nederland.

Ga je toch liever naar zee in het buitenland? Dit zijn de mooiste stranden van Europa.

Nog niet uitgelezen? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van National Geographic en ontvang de favoriete verhalen van de redactie wekelijks in je mail.

Dit zijn de 10 mooiste stranden van Nederland (5)

Willeke van Doorn

Willeke van Doorn studeerde journalistiek, reisde een tijdje de wereld rond en kwam uiteindelijk via de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland bij de redacties van Quest, National Geographic en Runner’s World terecht. Ze is nieuwsgierig naar de wereld, gaat het liefst elke maand even op reis en neemt dan ook altijd haar hardloopschoenen mee.

Dit zijn de 10 mooiste stranden van Nederland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 5759

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.