Metodická doporučení a metodické pokyny, MŠMT ČR (2024)

Obsahuje metodická doporučení a metodicképokyny v oblasti primární prevence rizikového chování.

Metodický pokyn k prevenci a řešení šikany ve školách

Cílem metodického pokynu je pomoci školám a školským zařízením porozumět fenoménu šikany a možnostem, jak jípředcházet a jak na ni efektivně reagovat. Metodický pokyn ministryně školství, mládeže a tělovýchovy kprevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních (č.j. MSMT-21149/2016) naleznete zde:Metodický pokyn k prevenci a řešení šikany ve školách.pdf.

Metodické doporučení k primární prevenci rizikového chování

Metodické doporučení ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k primární prevenci rizikového chování udětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních (dokument MŠMT č.j.: 21291/2010-28) vymezujeaktuální terminologii a začlenění prevence do školního vzdělávacího programu a školního řádu, popisuje jednotlivéinstituce v systému prevence a úlohu pedagogického pracovníka, definuje školní preventivní program a doporučujepostupy škol a školských zařízení při výskytu rizikového chování.

Metodické doporučení k primární prevenci rizikovéhochování.doc

Jednotlivé přílohy naleznete zde:

1.Návykové látky

2.Rizikové chování v dopravě

3.Poruchy příjmu potravy

4.Alkohol

5.Týrané, zneužívanéa zanedbávané dítě ve škole

Ministerstvo školství, mládeže atělovýchovy (dále „MŠMT“) předkládá příručku a metodické doporučení propedagogické pracovníky „Týrané, zneužívané azanedbávané dítě ve škole – doporučené postupy pro pracovníkyškol“. Metodické materiály byly vytvořeny ve spolupráci sOPS Sirius.

Metodické doručení „Týrané, zneužívané azanedbávané dítě ve škole – doporučené postupy pro pracovníky škol“nahrazuje dosud platná metodická doporučení „Syndrom týraného dítěte – CAN“ (příloha č. 5) a „Domácí násilí“ (přílohač. 20).

Příručka „Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě ve škole – doporučené postupy pro pracovníky škol“ jemetodickýdokument, který je primárně určen pracovníkům školního poradenského pracoviště. Příručka jepodrobným návodem pro odborné pedagogické pracovníky, kteří řeší konkrétní situace zde popsané.

Kromě příručky, je zpracováno a předkládáno také metodické doporučení „Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě ve škole– doporučené postupy pro pracovníky škol“. V jednotlivých pasážích odkazuje na zmiňovanou příručku, Kartu KID(zpracovanou organizací Society for all, z.s.) a další materiály, které se dané problematice věnují detailněji.Metodické doporučení je určeno pro všechny pedagogické pracovníky školy. Je předpokládáno, žepedagogy stímto doporučením seznámí školní metodik prevence či jiný pracovník školního poradenského pracoviště.Cílem metodického doporučení je přinést praktické informace, které pomohou pracovníkům škol zvolit správný postup vpřípadech ohrožení dítěte. Je výňatkem nejdůležitějších informací ohledně detekce ohrožených dětí, postupů na úrovniškoly aspolupráce s OSPOD a Policií ČR.

Spolu spříručkou a metodickým doporučením jsou předkládány také tři šablony. První je šablonou, kterou je možnévyužít při oznámení na OSPOD, druhá je šablonou využitelnou při oznámeních na Policii ČR a třetí je návodem kvyplnění důležitých místních kontaktů, které jsou využitelné v situacích popisovaných příručkou a metodickýmdoporučením.

Metodické doporučení týrané, zneužívané,zanedbávané dítě ve škole.pdf

Příručka pro školy - týrané, zneužívané,zanedbávané dítě ve škole.pdf

Příloha 1 - šablona oznámení naOSPOD.docx

Příloha 2 - šablona oznámení naPČR.docx

Příloha 3 - šablona-seznam regionálníchodborníků.docx

6.Školní šikana

7.Kyberšikana a další formy kybernetické agrese

8.hom*ofobie

9.Extremismus, rasismus, xenofobie,antisemitismus

10.Vandalismus

11.Záškoláctví

12.Krádeže

13.Tabákové výrobky,výrobky určené ke kouření a nikotinové sáčky

14.Krizové situace spojené s ohrožením násilím ve školnímprostředí, z vnějšího i vnitřního prostředí

15.Netolismus

16.Sebepoškozování

17.Nová náboženská hnutí

18.Rizikové sexuální chování

19.Příslušnost k subkulturám

21.Hazardní hraní

22.Dodržování pravidel prevence vzniku problémových situací týkajících se žáků s PAS

23.Příloha Krizový plán pro prevenci vzniku problémových situacítýkajících se žáka s PAS.docx

24.Psychická krize/duševní onemocnění žáka

25.Sebevražedné chování

PřílohaBezpečnostní plán pro žáky.pdf

PřílohaVarovné znaky sebevražedného jednání.pdf

PřílohaCo dělat, když.pdf

PřílohaPodpůrný rozhovor s žákem se sebevražednými myšlenkami.pdf

PřílohaKrizový plán smrt ve škole.pdf

PrilohaPři rozhovoru s dítětem nezapomeňte.pdf

PřílohaMé dítě má myšlenky na sebevraždu.pdf

Zásady přístupu k dětem, žákům, studentům s PAS

Metodické doporučení Zásady přístupu k dětem, žákům, studentům s PAS v rámci vzdělávacíhoprocesu bylo zpracováno na základě požadavku vyplývajícího z usnesení vlády ze dne 8. února 2016 č. 111,v rámci Podnětu k řešení situace života osob s poruchou autistického spektra a jejich rodin. Materiál doplňuje výšeuvedenou přílohu metodického doporučení k primární prevenci s názvem Dodržování pravidel prevence vznikuproblémových situací týkajících se žáků s PAS.

Cílem materiálu je metodická podpora pedagogických pracovníků při vzdělávání žáků s poruchou autistickéhospektra. Materiál je k dispozici zde Zásady přístupu k dětem, žákům, studentům sPAS.docx.

Metodické doporučení MŠMT k prevenci a postihu záškoláctví a omlouvání žáků z vyučování

Cílem doporučení je silnější podpora prevence záškoláctví v základních školách včetněpřípravných tříd, vodpovídajících ročnících víceletých gymnázií a na středních školách.Zpřesňují se podmínky pro uvolňování žáka zvyučování, omlouvání neúčasti žáka ve vyučovánía postup škol při zvýšeném počtu omluvených i neomluvených hodinžáků v průběhu jednohočtvrtletí školního roku.Materiál byl zásadněpřepracován a nahrazuje původnídoporučení z roku 2002. V novém doporučení jsoureflektovány změny ve školském zákoně, v zákoně o sociálněprávní ochraně dětí a také změnyv občanském zákoníku.

Text doporuení ke stažení zde:MD-zaskolactvi-2024-web.pdf

Metodická doporučení a metodické pokyny, MŠMT ČR (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 6256

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.