Bestanden zo klein mogelijk maken met 7‐Zip: 14 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow (2024)

Pdf downloaden

Bijdragen vanwikiHow-redactie

Bronnen

Pdf downloaden

In dit artikel:

7-Zip voor Windows

Keka voor macOS

Tips en waarschuwingen

Gerelateerde artikelen

Bronnen

Deze wikiHow laat je zien hoe je een zipbestand zo klein mogelijk kunt maken op een pc en Mac. De hulpprogramma’s in Windows en macOS werken vrij goed om bestanden te comprimeren, maar beiden hebben geen optie om bestanden nog kleiner te maken. Gelukkig is er een gratis en gemakkelijk te gebruiken Windowsprogramma met de naam 7-Zip dat je meer controle geeft over de uiteindelijke bestandsgrootte. 7-Zip werkt niet op een Mac, maar je kunt een soortgelijk programma met de naam Keka gebruiken om een vergelijkbaar resultaat te krijgen. Onthoud dat bestanden die al een gecomprimeerd formaat hebben als mp3, AVI, MPG en JPG niet veel kleiner zullen worden wanneer je ze comprimeert tot een zipbestand.[1]

Methode 1

Methode 1 van 2:

7-Zip voor Windows

Pdf downloaden

  1. 1

    Installeer 7-Zip voor Windows. 7-Zip is een gratis hulpprogramma voor het comprimeren van bestanden dat meer comprimeeropties heeft dan het standaard hulpprogramma van Windows voor het in- en uitpakken van bestanden. Je kunt het gratis downloaden op https://www.7-zip.org.

    • Dubbelklik na het downloaden op het installatiebestand en volg de instructies op het scherm om 7-Zip te installeren.
  2. 2

    Klik met de rechtermuisknop op het bestand of de map die je wilt comprimeren. Als je meerdere bestanden wilt comprimeren in een enkel zipbestand, dan kun je ze in een map zetten en daar met de rechtermuisknop op klikken. Je kunt tevens de Control-toets ingedrukt houden terwijl je op ieder bestand klikt en dan met de rechtermuisknop klikken op het geselecteerde gedeelte.

  3. 3

    Kies in het menu voor 7-Zip. Er zullen enkele opties verschijnen.

  4. 4

    Klik op Toevoegen aan archief…. 7-Zip opent nu het scherm 'Toevoegen aan archief'.

  5. 5

    Kies een archiefformaat. Zip is het gemakkelijkst te openen op andere platforms, maar als je kiest voor 7z krijg je doorgaans een kleiner zipbestand.

    • Als je van plan bent om het 7z-bestand naar iemand anders te sturen, dan zal degene het bestand uit kunnen pakken op een Mac zonder extra software te hoeven downloaden. Als de persoon Windows gebruikt, dan zal hij of zij 7-Zip, WinZip of een ander archiefprogramma moeten installeren dat 7z-bestanden ondersteunt.
  6. 6

    Kies voor Ultra in het menu naast 'Compressieniveau'. Zo krijg je een zo klein mogelijk bestand.[2]

  7. 7

    Kies voor LZMA of LZMA2 in het menu naast 'Compressiemethode'. LZMA2 is de laatste update voor LZMA.[3] Beide opties comprimeren het bestand sneller dan de andere opties.

  8. 8

    Stel de woordenboekgrootte in (optioneel). 7-Zip kiest een standaard woordenboekgrootte op basis van het compressieniveau dat je ingesteld hebt. Als het bestand in kwestie erg groot is, dan kun je de woordenboekgrootte groter maken dan de standaard 64 MB om het bestand kleiner te maken. Het duurt dan wel veel langer voordat het bestand gecomprimeerd is. De maximale woordenboekgrootte is 256 MB.[4]

  9. 9

    Klik op OK om het bestand te comprimeren. Wanneer 7-Zip klaar is met het comprimeren van je bestand komt het bestand in dezelfde map te staan als het oorspronkelijke bestand. Het bestand heeft de extensie .zip of .7z.

    • Klik met de rechtermuisknop op het 7z- of zipbestand en kies voor Eigenschappen om de bestandsgrootte van het gecomprimeerde bestand te zien.

    Advertentie

Methode 2

Methode 2 van 2:

Keka voor macOS

Pdf downloaden

  1. 1

    Installeer Keka. Keka is een gratis en open source comprimeerprogramma voor macOS dat meer compressieopties heeft dan het ingebouwde hulprogramma voor het in- en uitpakken van bestanden.[5] Open om Keka te downloaden de App Store op je Mac (het blauwe icoon met een witte 'A' erin) en zoek naar keka. Wanneer je het programma gevonden hebt klik je op de Download-knop om het te installeren.

  2. 2

    Open Keka. Wanneer je Keka geïnstalleerd hebt kun je het op je Launchpad en in de map ‘Programma’s’ vinden.

  3. 3

    Kies een archiefformaat. Kies om het bestand zo goed mogelijk te comprimeren voor Zip, 7z of Gzip. Zip wordt het meest gebruikt en kan geopend worden op welk platform dan ook zonder extra software te hoeven downloaden. Uit benchmarktests is echter gebleken dat je met 7z een kleiner bestand krijgt dan met andere formaten. Het bestand wordt ook sneller gecomprimeerd.[6]

    • Je hoeft geen speciale software op je Mac te installeren om het 7z-bestand uit te pakken, maar Windowsgebruikers moeten 7-Zip installeren.
  4. 4

    Versleep het schuifje helemaal naar rechts. Wanneer het schuifje op ‘Langzaam’ staat zal Keka het bestand zo klein mogelijk maken.[7] Omdat het bestand zo klein mogelijk wordt gemaakt zal het proces veel tijd in beslag nemen, vandaar het woord 'Langzaam'.

    • Laat de resterende opties met rust om het bestand zo snel mogelijk zo klein mogelijk te maken.
  5. 5

    Versleep het bestand dat je wilt comprimeren naar het programma. Als je meerdere bestanden in wilt pakken in een enkel zipbestand, dan kun je ze in een map zetten en de map naar het programma verslepen. Je kunt tevens de Command-toets ingedrukt houden terwijl je een voor een op de bestanden klikt en de geselecteerde bestanden dan naar Keka slepen. De bestanden worden nu gecomprimeerd tot een zip- of 7z-bestand, waar je ook voor gekozen hebt.

    • Om te zien hoe groot het gecomprimeerde bestand geworden is klik je erop in de Finder en druk je dan op Command + I om de bestandsgegevens te bekijken.

    Advertentie

Tips

  • Als je een bestand wilt comprimeren dat al een gecomprimeerd formaat heeft, maak dan eerst de bestanden die je wilt comprimeren kleiner. Dat kan betekenen dat je het overtollige gedeelte van een audiobestand haalt of de resolutie van een JPG-bestand verlaagt.
  • Met 7-Zip en Keka kun je een zip- of 7z-bestand ook in kleinere bestanden verdelen of een enkel groot bestand maken.

Advertentie

Over dit artikel

Bestanden zo klein mogelijk maken met 7‐Zip: 14 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow (19)

Bijdragen van:

wikiHow-redactie

wikiHow-redacteur

Dit artikel is nagelezen door onze redactie, die artikelen controleert op juistheid en compleetheid.

Ons team van deskundigen loopt het werk van de redactie na om te zorgen dat artikelen die op wikiHow te lezen zijn aan alle kwaliteitseisen voldoen. Dit artikel is 4.465 keer bekeken.

Categorieën: Officesoftware

In andere talen

Engels

Indonesisch

Chinees

Frans

Portugees

Thai

Spaans

Hindi

Duits

  • Afdrukken

Deze pagina is 4.465 keer bekeken.

Bestanden zo klein mogelijk maken met 7‐Zip: 14 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 5882

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.